Czym jest PEG w kosmetykach?

Czym jest PEG w kosmetykach?

Każdy kosmetyk, którego używamy składa się z wielu składników. Wyjątkiem są naturalne oleje, gdzie w składzie INCI znajdziemy wyłącznie jeden surowiec- olej. Producenci są zobligowani poinformować nas o tym, jakie składniki znajdują się w danym produkcie, dotyczy to zarówno żywności, jak również kosmetyków.

Szczegółową listę składników znajdziemy więc na każdym opakowaniu. Niewątpliwie, dla niewtajemniczonych, rozszyfrowanie wszystkich nazw będzie stanowić nie lada wyzwanie. Internet przychodzi nam z pomocą, dzięki czemu bez problemu znajdziemy słowniki składników INCI. 

Wiele składników stosowanych na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym ma jednak złą sławę. Dzisiaj skupimy się na jednym z bardzo często wykorzystywanych składników w kosmetykach, powszechnie nazywanym PEG.

PEG w kosmetykach

Nazwa PEG jest tylko skrótem pełnej nazwy składnika- polyethylene glycol. Zaś polska nazwa tego syntetycznego składnika to glikol polietylenowy. Związek ten powstaje w skutek polimeryzacji kondensacyjnej i ma postać bezbarwnej cieczy lub ciała stałego. Ze względu na budowę ich łańcucha i liczbę cząsteczek lista PEG-ów jest bardzo długa. Ze względu na budowę i możliwe wykorzystanie w różnych funkcjach oraz niską cenę, związek ten znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

PEG dlaczego jest dodawany?

Glikol polietylenowy w kosmetykach pełni bardzo wiele zadań w zależności od liczby moli tlenku etylenu w cząsteczce. Począwszy od funkcji nawilżającej, pianotwórczej, myjącej, skończywszy na emulgatorze i rozpuszczalniku. 

Przykładowo PEG-4 wykorzystywany jest jako humektant, czyli składnik nawilżający. Natomiast PEG-10 pełni funkcję myjącą oraz emulgacyjną. Kolejnym często spotykanym PEG jest PEG-8, dzięki któremu producent w łatwy sposób stworzy emulsję. 

PEG do jakich kosmetyków jest dodawany?

Biorąc pod uwagę bardzo długą listę dostępnych PEG, składnik ten znajdziemy w niemalże wszystkich kategoriach produktów. Z perspektywy producenta, użycie właśnie tego składnika jest szczególnie dogodne ze względu na niską cenę. Bez większych trudności znajdziemy go w produktach myjących do ciała i włosów, w płynnych fluidach i błyszczykach, w balsamach do ciała czy kremach do twarzy i rąk. Znajdziemy je również w pastach do zębów czy płynach do higieny intymnej.

Zaleca się jednak, aby kobiety w ciąży oraz karmiące piersią zrezygnowały z produktów zawierających ów składnik. Ponadto warto zwrócić uwagę na skład produktów dedykowanych dzieciom i pozostać przy rozwiązaniach możliwie najbardziej naturalnych. Zdarza się, że syntetyczne składniki powodują alergie skórne, pokrzywki i zaczerwienienie.

PEG a szkodliwość. Czy składnik ten jest dla nas w pełni bezpieczny?

Składniki dodawane do kosmetyków są testowane i sprawdzane przed wypuszczeniem na rynek. Akurat wokół tego składnika narosło wiele mitów. Przede wszystkim w związku z procesem jego tworzenia z trującego gazu i możliwości skażenia śladowymi ilościami 1,4 dioksanu. Dioksan nie jest niestety substancją obojętną dla naszego organizmu. Międzynarodowa Agencja Badania Raka zaklasyfikowała 1,4 dioksan jako składnik kancerogenny (rakotwórczy). Ponadto ma on działanie mutagenne. 

Zespół amerykańskich badaczy – Cosmetics Ingredients Review (CIR) Panel Expert dodatkowo przebadał PEG pod kątem bezpieczeństwa dla konsumenta. Nie stwierdzono jednak, żeby składnik ten był rakotwórczy, irytujący skórę czy mutagenny. 

Sam PEG jest więc dla nas bezpieczny. Nie można jednak pominąć istniejącego ryzyka, że będzie on zawierał śladowe ilości 1,4 dioksanu. Amerykańska agencja FDA uspokaja jednak, że nie są to poziomy zagrażające zdrowiu i życiu konsumentów. 

PEG a kosmetyki naturalne 

W kosmetykach naturalnych, co do zasady, nie powinniśmy znaleźć syntetycznego składnika jakim jest PEG. Produkty sygnowane certyfikatami: ECOCERT czy BDHI, z pewnością nie zawierają PEG. Zostały one bowiem zakazane przez organizacje wydające powyższe certyfikaty. W produktach naturalnych, funkcje zbliżone do PEG będą pełniły takie składniki jak emulgatory pochodzące z rzepaku czy orzechów. 

Co to jest emulgator? 

Emulgatory to niezbędne składniki w kosmetykach. Pozwalają one na łączenie różnych typów substancji, w celu uzyskania gładkiej konsystencji wygodnej do użycia przez konsumenta. Jest więc nieodzownym elementem kosmetyku łączącego wodę i tłuszcze. Emulgatorem syntetycznym, używanym powszechnie w kosmetykach jest właśnie PEG. Znajdziemy więc go w odżywkach do włosów, balsamach do ciała czy kremach do twarzy.

Aktualnie jako konsumenci- możemy dokonać w pełni świadomego wyboru. Decyzję o tym, czy unikać PEG, czy ograniczyć kontakt z tym składnikiem, każdy powinien podjąć w zgodzie z własnymi poglądami. Producenci kosmetyków naturalnych wychodzą naprzeciw tym potrzebom, oferując w pełni bezpieczne rozwiązania pochodzące wyłącznie z naturalnych surowców, dbając również o to, aby w procesie produkcji nie cierpiała żadna żywa istota. Warto więc rozważyć wybór w kosmetyków, powstałych na bazie w pełni bezpiecznych, naturalnych surowców.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone gwiazdką *